Sağlıklı Gebelik için Bu Önerilere Dikkat!

Gebelik uzun, zorlu ve yorucu bir süreçtir; ancak yaşam biçiminizi düzenleyerek sağlıklı ve mutlu bir gebelik dönemi geçirmeniz mümkün!

Egzersize Vakit Ayırın!

 Rahat ve düzenli fiziksel aktivitelere ve egzersizlere gebeliğiniz süresince devam edebilirsiniz. Aktif olmak kendinizi daha iyi hissettirir ve doğumunuzun kolay geçmesini sağlar. Yürüyüş ve yüzme en iyi seçeneklerdir. Temponuz yorucu olmamalı, kalp ritminiz dakikada 120 atımı, vücut ısınız 38.5 C’yi geçmemelidir. Travmaya açık ve oksijen basınç değişikliğine yol açan sporlardan kaçınılmalıdır.

Hijyene Dikkat!

Kişisel hijyen önemlidir. Duş ve banyolar düzenli olarak önerilir. Sauna gebelikte sakıncalıdır. Cilt nemli tutulmalıdır.

Beslenme Çok Önemli…

Yemeklerinizi çeşitlendirmeli ama aynı zamanda şeker ve yağ içeren besinlerden uzak durmaya, ağırlıklı olarak proteinli ve lifli gıdalar almaya özen göstermelisiniz. Vitamin ve protein ağırlıklı beslenme idealdir. Haftanın 5 öğününde et tüketmeli ve bunları beyaz ve kırmızı et olarak eşit dağıtmalısınız, 2 öğün bakliyat ve diğer öğünler sebze ağırlıklı olmalıdır. Günde bir bardak süt ve bir kase yoğurt kalsiyum ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ara öğünlerinizde meyve, yoğurt ve kuruyemiş tüketebilirsiniz. Günde en az 2 litre su içmelisiniz. Kafein, nikotin, alkol ve suni tatlandırıcı içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Çiğ et ürünleri yememelisiniz.

Cinsel Aktivite

Cinsel aktivite gebelik sırasında normaldir, bebeğinize sakıncalı olduğu konusunda hiçbir delil bulunmamaktadır. Cinsel isteklerinizde azalma yada artma gibi değişimler olabilir. Düşük veya erken doğum tehditi, su kesesinin açık olması veya plasentanın doğum kanalının önüne yerleşmiş olması gibi sakıncalı durumlar bulunmadığı sürece doktorunuza danışarak cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.

Uyku

Belirli ölçüde dinlenmek önemlidir. Bebeğiniz büyüdükçe ve daha aktif hale geldikçe uyumada zorluklar çekebilirsiniz. Yan yatarak uyumak daha kolay olabilir. Uyku zamanı anne adaylarına göre değişmektedir ve kısa kestirmeler size yardımcı olacaktır.

Anksiyeteler

Siz de her anne adayı gibi gebelikte veya doğumda birşeylerin ters gideceğinden ya da bebeğinizin normal olmayacağından endişe edebilirsiniz. Doktorunuz bütün bu kaygı ve endişelerinizi iyi bilmektedir, bu nedenle bu konuları açıkça doktorunuzla konuşabilir ve gebeliğinizin tadını çıkarabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir