Rahim Ağzı Kanseri

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanseri, günümüzde kadınlar arasında yaygın görülen, ölümcül bir kanser türüdür. Ancak bu kanser türünü erken dönemde Pap-Smear testiyle yakalamak mümkün. Bu test, fırçayla alınır ve ağrısızdır.

21 yaşın altında, cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda, muayene ve smear gerekmez. Ancak cinsel ilişkide bulunmuş olan tüm kadınlarda cinsel aktivite başlangıcından 3 yıl sonra başlamak üzere yıllık muayene ve smear şart. Rahim ağzı kanseri dışındaki bir sebeple rahmi çıkartılmış olanlara smear testi gerekmez.

Smear testi, anormal değişimleri saptamak için kullanılır. Ayrıca hormonlar hakkında da bilgi verir (yumurtlama dönemi, gebelik ya da menopoz…) Önerilen kontrole gelmeden 2 gün öncesine kadar vajen yıkanmamalı, vajinal kremler kullanılmamalı ve ilişkide bulunulmamalıdır. Bu saptanan kanser öncesi değişiklikler basit tedavilerle yapılabilir ve kanser gelişimi önlenmiş olur. Rahim ağzı kanseri, çok yavaş gelişen sinsi bir kanser türüdür.

Erken tanısı yapıldığında tedavisi organ koruyucu yapılabilmekte, kadının doğurganlığı devam edebilmekte ve hayat kurtarmaktadır.

Hangi Sonuçlar Tehlikeli?

Normal sonuçlar dışında en sık karşılaşılan sorunlu smear testi sonuçları en basitinden tehlikelisine doğru şöyledir;

  1. Yoğun Enflamasyon: Bu sonuç sıklıkla rahim ağzı kaynaklı ektropion (rahim ağzı yarası) ya da enfeksiyonu sonucunda oluşan reaksiyonun bulgusudur. Kolaylıkla tedavi edilir.
  2. Ascus: Bunlar önemi belirlenememiş hücre grupları olarak tanımlanır. Tedaviyle ya da takiplerde çok büyük yüzdeyle normale dönerler. 3 ay arayla 3 kez smear tekrarının normal olması durumunda artık risk ortadan kalmış demektir. Ancak tanı devam ediyor ise ileri tetkik olarak kolposkopi ve biyopsi önerilir.
  3. CİN 1 (LGSIL): Hafif derecede değişikliklerdir. Ancak HPV enfeksiyonunun yüksek riskli tipleri saptandığında ilerleyici olabilir ve tedavi edilmez ise yüzde 10’u kansere ilerleyebilir. Tanı kolposkopi (ışıklı bir mikroskopla rahim ağzını inceleme işlemi) ve biyopsiyle kesinleştirildikten sonra ya*3’er ay arayla takip önerilebilir ya da yakma, dondurma, lazer, tfeya LEEP koniaasyon tercih edilebilir.
  4. CIN 2- CIN3 (HSIL): İleri derecedeki olumsuz değişiklikleri ifade eder. CİN 3 tespit edilen kadınların yüzde 30-35′ i tedavi edilmez ise kansere dönüşür. Bu nedenle acilen kolposkopik inceleme, biyopsi ve endoservikal küretaj, HPV tiplemesi yapılmalıdır. Kansere dönüşüm riski yüksek olduğu için doğumlar tamamlamış ise rahmin ameliyatla alınması en iyi tedavi seçeneğidir. İleri evredeki kanserin tedavisi hastanın yaşına, genel sağlık durumuna, kanserinin yayılma durumuna göre değişir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir