Hamilelikte Göğüsten Gelen Sıvıya Dikkat!

hamilelik sıvı

Hamileliğin sağlıkla devam edebilmesi, tek başına değil iki kişiyle bir bedenin idaresi için tüm organlar yeni tavırlar alır. Böylece doğuma kadar bebeğinize en güvenli yuva kendi vücudunuz olur. Doğum zamanı ve sonrasında da bu düzen bebeğinize hizmet etmeye devam eder. Bebeğinize en sağlıklı büyümeyi sağlayan şey yine sizden gelen “anne sütü” olacaktır.

Göğüslerde acı, hassasiyet, dolgunluk hamileliğin ilk bulgularından biridir. Gebeliğe ait salgılanan hormonlarla memede var olan süt kanalları doğum sonrasında emzirmeye uygun halde artar, genişler ve salgı yapmaya hazır hale gelir.

İlk üç aydaki memelerde hissedilen hassasiyet ilerleyen haftalarda kaybolur Gebeliğin ikinci yarısından itibaren memelerden kendiliğinden sıvı geldiği izlenebilir. Bu sıvı süt gibi değil de daha sarı, yoğun kıvamlıdır Ancak her gebe bu durumu yaşamaz.

Doktorunuzla Paylaşmalısınız

Hamilelik sırasında memelerden sıvı gelirse takipler sırasında bu durum doktorla paylaşılmalıdır. Gelen sıvının rengi oldukça önemlidir. Normal olan sarı-beyaz akıntıların dışında, yeşil ya da kanlı akıntılar mutlaka tetkik edilmelidir…

Bir enfeksiyon varlığında gerekli tedavinin doktorunuz tarafından planlanması gerekir. Doğum yapmış ve emzirmiş kadınlarda meme kanseri sıklığının azaldığı bilinen bir gerçektir. Hamilelik sırasında olan meme başı akıntıları büyük oranda masumdur, sizi korkutmamalıdır.

Doktorunuz tarafından “bu normal bir akıntı, endişe etme” denebilmesi için vücudunuzdaki değişiklikleri mutlaka ona bildirmelisiniz… Öte yandan doğumla birlikte yepyeni bir süreç başlar. Bebekle anne arasındaki muhteşem paylaşımların en büyüğüdür “emzirmek… “ Ancak yeni anne “sütüm gelmiyor mu, bebeğime yetmiyor mu?” diye endişeyle bakar etrafına… Bu nedenle bebek hemşireleri ya da ebe hemşireler anneye doğumdan sonra emzirme eğitimini mutlaka verilmelidir. İlk gelen sütün adı “colostrum” dur. Ağız sütü olarak da bilinir. Bebeğin aşısı yerine geçer.

Anne Bol Sıvı Tüketmeli

İlk bir haftaya kadar sürebilen, gebelik esnasında da gelebilen bu süt doyuruculuğuna bakılmaksızın bebeğe vermelidir.

İyi kalitede süt verebilmenin en önemli iki kuralı; annenin bol sıvı tüketmesi ve bebeğini düzenli aralıklarla emzirmesidir.

Emzirmede iki memenin de kullanılması gerekir. Memede biriken, iyi boşalamayan süt sorunlara neden olabilir. Doğru emzirme için annenin rahat pozisyonda olması şarttır. Memenin sadece ucu değil tüm kahverengi alanın (areola) bebek tarafından yakalanması sağlanmalıdır. Emzirme sonrasında ise meme ucu bakımı iyi yapılmalıdır. Sabun ya da başka temizlik malzemeleri kullanılmamalı. Ya anne kendi sütünü meme başına sürüp kurumasını beklemeli ya da meme başı çatlaklarının önlenmesi için üretilmiş, sürdükten sonra tekrar yıkanıp temizlenmesine ihtiyaç duyulmayan kremlerden kullanmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir