En İyi Tüp Bebek Merkezi Nasıl Seçilir?

Türkiye’de 100’den fazla tüp bebek merkezi olması ile birlikte, bu merkezler arasında, hizmetlerinin çeşitliliği ve kalitesi, canlı doğum oranları ve ücretleri arasında farklılıklar bulunmaktadır.

En iyi tüp bebek merkezini seçerken fazlaca bilgiye ihtiyaç vardır. Bilinmesi gerek önemli noktalar:

– Ekibin tecrübe ve mesleki yeterlilik belgeleri,

– Tedavi edilen hastaların özellikleri,

– Mevcut destek hizmetler,

– Ücretler,

– Ulaşım ve kullanım kolaylığı,

– Canlı doğum oranları ve ikiz-üçüz gebelik rakamlarıdır.

Her çift en başarılı merkeze gitmek ister ancak, bir merkezin başarı oranları başka faktörlere de bağlı olabilir. Bazı iyi merkezler başarı şansı düşük hastaları da tedavi ederler ki bu da merkezin genel başarı oranlarını düşük gösterebilir. Bunun tam tersi durumda ise başarı oranları abartılı şekilde yüksek gözükebilir.

Yasalara ve kalite sistemlerine uygunluk da çok önemlidir. Merkezin, tüm çalışanların ve embriyoloji laboratuvarının yönetmelikler çerçevesinde uygun şekilde belgelendirilmiş olması gereklidir.

Merkezin yeri ve sizler için ulaşım ve konaklama imkanları gözden geçirilmelidir. Uygulanan tedavi yöntemleri, sizin için en doğru olan tedavinin mevcudiyeti, destek gruplarının varlığı, ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmetleri, beslenme ve diyet ve gerekirse dahiliye konsultanlarının varlığı da araştırılmalıdır. Alternatif ve destekleyici tıp uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır. Bu tür hizmetleri de sorgulayabilirsiniz. Kaç embriyo transferinin yapıldığı, çoğul gebelik oranları ve bunun sizin için önemi de bilinmelidir. İlk izlenimlerde çok önemlidir. Hatta birçok çift için bu karar verdirici bir unsur olabilmektedir. İlk başvurunuzda nasıl karşılandığınızı, merkez hakkındaki ilk intibalarınızı değerlendirmelisiniz. Çalışanlara olabileceği kadar çok soru sorun, böylece iyice bilgilendirilmiş ve ruhen rahatlamış olursunuz.

Ücretlere gelince; yapılacak masrafların ayrıntılı dökümünü isteyiniz ve başka ek ödemelerle karşılaşıp karşılaşmayacağınızı öğreniniz. Farklı finansman veya ödeme imkanlarını araştırınız.

Yurtdışında tedavi olacaksanız, merkezin bulunduğu ülkede yasal düzenlemelerin var olduğundan ve merkezin onaylanmış ve denetlenmiş ve sürekli kontrol altında tutulduğundan emin olmalısınız.

ISO veya JCI gibi kalite belgelerinin bulunması da önemlidir. Doktor ve embriyoloji ekibinin de gerekli onaylı sertifikalarının varlığını araştırınız. Eğer tedavinizde yumurta veya sperm bağışı olacaksa, merkezin donör bulma ve hastalık tarama yöntemlerini ve size donörler hakkında ne tür bilgilerin verileceğini sorunuz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir