Aşılama Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Kadının yumurtlama (ovulasyon) zamanına yakın bir dönemde, eşinden alınan spermlerin özel işlemlerden geçirildikten sonra bir kateter yardımıyla rahim içerisine verilmesi yöntemidir. Yumurta gelişimi ya doğal yolla olur, ya da ilaç (hap, iğne) kullanımıyla sağlanır. Takiplerde yumurta keseciğinin (folikül) yeterli büyüklüğe ulaştığı görülür ve yumurtlamanın oluşması için hCG iğnesi yapılır. Genellikle bu enjeksiyon uygulamasının ardından 35-37. saatte spermler rahim içine verilir.

Bu yöntem için kadının yumurtalık rezervi iyi olmalı, tüpleri açık ve sorunsuz olmalı ve erkeğin sperm sayı ve kalitesi belli düzeyin üzerinde olmalıdır. Aşılama tedavisi ile gebelik şansı, uygulanan her döngü için % 15 civarındadır. Tüplerle ilgili sorun varsa, yumurtalık rezervi çok azalmışsa, sperm sayı ve kalitesi çok düşük ise tüp bebek-mikroenjeksiyon tedavisine geçilmelidir. Ayrıca kadın yaşı 37’nin üzerindeyse aşılama yerine tüp bebek uygulanabilir.

‘Çatlatma’ (hCG) iğnesi yapıldıktan yaklaşık 36 saat sonra aşılama uygulanacaktır. Bunun için erkeğin işlemin birkaç saat öncesinde klinikte olması ve sperm vermesi gerekmektedir. Sperm verme öncesinde 3-5 günlük bir cinsel perhiz idealdir. Sperm, özel olarak hazırlanmış bir odada, masturbasyon ile verilir. Spermler işlemlerden geçirilerek hazırlanır. Aşılamanın uygulanması ağrısızdır. Özel bir kateter rahim içine yerleştirilir ve spermler yavaşça enjekte edilir. 15-20 dakikalık bir dinlenmenin ardından, kullanılması gereken ilaçlar anlatılır ve hasta günlük yaşamına hemen dönebilir. Yaklaşık iki hafta sonra kanda gebelik testi (beta hCG) yapılarak sonuç alınır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir