Amniyosentez Kimlere Ne Zaman Uygulanır?

amniyosentez

Anne karnında tanı yöntemlerinden olan amniyosentez, bebekteki genetik hastalıkların teşhisinde kullanılan bir tanı testidir. Bu işlem; gebelik süresince bebeği çevreleyen ve koruyan amniyotik sıvının, test edilmek üzere veya tedavi amacıyla rahimden alınmasıdır.

Bu sıvı anne karnındaki bebeğin hücreleri (fetal hücreler) ve bebek tarafından üretilen biyokimyasal maddeleri içermektedir.

Bu fetal hücrelerin ve biyokimyasal maddelerin incelenmesiyle; bebeğin kromozom yapısı belirlenip, genetik hastalık taramaları yapılarak, plasental geçiş göstermiş enfeksiyon varlığı ve metabolik hastalık tanılan konulabilir…

Hangi Durumlarda Gerekir?

Amniyosentez, bebeğin kromozom yapısı hakkında bilgi edinmek için 16-20’inci gebelik haftaları arasında yapılır. Bu uygulama şu durumlarda düşünülebilir;

Doğum öncesi (prenatal) tarama testlerinde anormal sonuç aldığında,

Kromozom bozukluğu saptanmış gebelik öyküsü varsa,

Anne adayları 35 yaş ve üzerinde ise,

Bebekte ultrasonografik olarak bir anomali saptandıysa,

Anne ya da baba adayı bilinen bir genetik bozukluğun taşıyıcısıysa…

Amniyosentez, ayrıca bebekte bir enfeksiyon varlığının incelenmesi, çiftte kan uyuşmazlığı olup Rh hastalığı geliştiyse hastalığın derecesini saptamak için, 32-39’uncu gebelik haftaları arasında gebe veya bebekte doğumu gerektiren bir patoloji varsa ve bebeğin akciğer gelişiminin saptanması için de yapılır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir